Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

5

Зазвичай ми особливо не замислюємося, використовуючи при приготуванні страв баклажани, шкоду або користь вони принесуть нашому організму. Багатьом «синенькі» подобаються в смаженому вигляді в якості холодної закуски або гарячого блюда, інші вважають за краще запікати баклажани в духовці, тушкувати або готувати баклажанну ікру. Ті, хто стежить за своєю вагою, намагаються вживати баклажани тільки у вареному вигляді, адже ці овочі при смаженні вбирають в себе дуже багато масла, від чого корисність баклажанів значно знижується.

Вітамінний склад баклажанів

Так все ж, чи корисні баклажани, і в чому полягають їх цілющі властивості? чи можуть ці нешкідливі на вигляд лілові овочі принести шкоду нашому організму? розглянемо докладніше, що собою являють баклажани – властивості їх і склад, а також можливі протипоказання до вживання.

Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

Корисні властивості баклажан виявляться до речі при дієтичному харчуванні

Як і інші овочі з грядки, баклажани не обділені вітамінами. У них містяться вітаміни групи в, благотворно впливають на нервову систему і позбавляють від безсоння. Кількості вітаміну с в одному баклажані досить для профілактики грипу та застуди. Крім того, в «синеньких» присутній вітамін рр, який полегшує курцям відвикання від сигарет, а також численні мікро — і макроелементи: калій, фосфор, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець.

відео про корисні властивості баклажана

Завдяки фолієвої кислоти баклажани рекомендують включати в раціон вагітним жінкам. До того ж, в цих не дуже популярних овочах міститься чимало заліза, необхідного під час вагітності і при недокрів’ї. А за рахунок марганцю і цинку додавання баклажанів в їжу дозволяє поліпшить стан після перенесеного інсульту.

Окремо варто відзначити речовина, яка знаходиться в шкірці баклажана, — назунін . Цей елемент рослинного походження забезпечує захист нервових клітин і володіє потужними антиоксидантними властивостями, тому баклажани можна використовувати в якості відмінного профілактичного засобу від онкологічних захворювань і для додаткового живлення мозку.

Корисні властивості баклажан виявляться до речі при дієтичному харчуванні, адже в ста грамах цього овоча всього 23 кілокалорії! звичайно, смажені баклажани не беруться до уваги, а ось у вареному або запеченому вигляді їх можна сміливо вживати, не побоюючись за свою фігуру. Більш того, баклажани допомагають процесу перетравлення завдяки клітковині, а також ефективно розщеплюють жир, сприяючи зниженню рівня холестерину в організмі. Натомість організм отримує корисні ненасичені жирні кислоти.

Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

Баклажани допомагають процесу перетравлення завдяки клітковині, а також ефективно розщеплюють жир

Купувати краще молоді плоди насиченого лілового або темно-фіолетового кольору. Бура і сіро-зелене забарвлення свідчить про те, що овоч вже перезріло – користі від нього не буде. Простежте також, щоб на шкірці овоча не було подряпин і вм’ятин.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

Овочі проти хвороб-чим корисні баклажани

Якщо раніше ви прохолодно ставилися до» синеньким», рекомендуємо переглянути своє ставлення і включити в раціон баклажан — лікувальні властивості його допоможуть вам значно поліпшити здоров’я і швидше впоратися з наявними хворобами.

Ось список проблем зі здоров’ям, при яких баклажани будуть особливо корисні:

  • недокрів’я,
  • атеросклероз,
  • цукровий діабет,
  • подагра,
  • ішемічна хвороба серця,
  • хвороби печінки і нирок,
  • проблеми з судинами,
  • захворювання шкт,
  • запори,
  • порушення обміну речовин,
  • безсоння,
  • постійні стреси.

Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

Велика користь баклажанів для крові: вони знижують рівень цукру і шкідливого холестерину в крові

Навіть одна столова ложка тушкованих баклажанів в день принесе користь вашим ниркам і печінці, поліпшить травлення і надасть м’яку сечогінну дію.

Велика користь баклажанів для крові: вони знижують рівень цукру і шкідливого холестерину в крові, підвищують гемоглобін, сприяють виробленню червоних кров’яних тілець, покращуючи тим самим склад крові, до того ж, утримують кров’яний тиск на потрібному рівні.

На сході, звідки родом самі баклажани, вони вважаються овочем довголіття. Крім цілющого впливу на організм цей овоч цінується східними жінками за здатність надавати омолоджуючий ефект, покращувати колір шкіри, розгладжувати зморшки і надавати шкірі пружність.

Чи корисні баклажани, і чим вони можуть нашкодити організму?

Переспілі баклажани вживати в їжу небезпечно

Кому баклажани протипоказані?

Незважаючи на всі перераховані цілющі властивості, не так вже нешкідливі баклажани — користь і шкода залежать від способу їх приготування, а також від ступеня зрілості овоча. Так, смажені баклажани ніякої користі організму не принесуть, оскільки клітковина в них руйнується, а м’якоть насичується токсинами, що виділяються з рослинного масла при смаженні. До того ж, калорійність смажених баклажанів, наскрізь просочених маслом, підвищується в рази в порівнянні з вареними або запеченими в духовці баклажанами. Особливо шкідлива буде така жирна їжа людям, які мають патології шлунково-кишкового тракту.

Переспілі баклажани вживати в їжу небезпечно через те, що в них накопичується соланін -отруйна речовина, здатне привести до отруєння (можуть виникнути коліки, діарея, блювота, судоми і сплутаність свідомості). Перезрілі овочі можна визначити не тільки по бурого забарвлення шкірки, але і за великою кількістю насіння і по несвіжої на вигляд плодоніжки. Тому варто вибирати для вживання тільки молоді, пружні баклажани майже чорного кольору. Щоб уникнути отруєння будь-які баклажани рекомендується перед використанням в їжу порізати на часточки і залишити на півгодини у воді з додаванням солі – це також усуне гіркоту, властиву деяким сортам.

Білі баклажани практично не містять соланіну і за смаком анітрохи не поступаються своїм фіолетовим «побратимам».

Від маленького листочка до пишно квітучої рослини або як виростити фіалку з листа

&1&

Однак щоб отримати здорове, міцне кімнатна рослина, потрібно врахувати важливі тонкощі, про які і піде мова нижче. Ви дізнаєтеся, як вибрати відповідні для вкорінення листя фіалки, як правильно вирощувати посадковий матеріал у воді і в спеціально підготовленому субстраті, а також, які помилки можуть негативно вплинути на кінцевий результат.

Вибір і підготовка листового живця

Як виростити фіалку з листочка, хоча б теоретично знає кожен, у кого вдома коли-небудь росли узамбарские фіалки. Цей варіант розмноження фіалок вважається найбільш простим і зрозумілим – виростити повноцінне рослина з невеликого листка під силу і початківцям квітникарям, на відміну від інших способів (пасинками, квітконосами або, того гірше, насінням).

&1&

Вибраний листовий держак обережно відламайте, відвівши його в сторону від фіалки

Для живцювання підходять здорові дорослі рослини, з добре сформованою розеткою. Листовий держак беруть з другого-третього ряду від нижньої частини розетки, вибираючи найбільш зелений, міцний листок без ознак гнилі і засихання, без подряпин і опікових плям. Чи не зможуть розвинутися в гарне рослина пожовкле листя через вичерпався запасу поживних речовин і листочки з центру розетки, які ще не встигли накопичити достатньо життєвих сил. У строкатих сортів фіалок вибирайте такі листя, на яких переважає зелене забарвлення.

відео про вирощування фіалки з листка

Обраний листовий держак обережно відламайте, відвівши його в сторону від фіалки. Бажано, щоб ніжка залишилася не менше чотирьох сантиметрів, але навіть якщо ви випадково обломити держак коротше, нічого особливо страшного не станеться – листок все одно має всі шанси прижитися.

Тепер обріжте навскоси ніжку до 3 см, скориставшись гострим ножем або бритвою. Ножиці при обрізанні кімнатних квітів використовувати не можна, оскільки вони перетискають капіляри у рослин. Довжина живця вирішального значення для приживлюваності листка і освіти діток не має. Якщо ви відріжете ніжку коротше, при пророщуванні в воді буде складніше стежити за тим, щоб держак не підсихав, а листова пластина не намокала. Довгий держак ж призведе до вигину листа, і при пророщуванні в субстраті його потрібно буде чимось додатково підтримувати.

&1&

Якщо ви обріжете ніжку коротше, при пророщуванні у воді буде складніше стежити за тим, щоб держак не підсихав

Щоб збільшити шанси листового живця на успішне укорінення, опустіть його повністю на кілька секунд в світло-рожевий розчин марганцівки, а потім залиште на півгодини підсохнути.

Як вирощувати фіалки в ємностях з водою

Основний плюс пророщування живців у воді в тому, що можна своїми очима бачити, як розвивається коренева система, і контролювати цей процес. В якості ємності найкраще використовувати пляшечки з-під ліків з темного скла, в них держак не буде впиратися в дно, а листок падати в воду. Підійдуть також непрозорі пластикові стаканчики або ємності з-під йогурту, втім, вирощування фіалок в домашніх умовах багато успішно здійснюють в прозорих стаканчиках і маленьких баночках. Тільки не використовуйте кришталевий посуд – живці в ній загниють.

Здорова спина без лікарів і ліків