Збір журавлини — кожну ягідку в кузовок

90

Збір журавлини-вінець не одного року нелегкої роботи по обробітку цієї культури в штучних умовах. Найкорисніша північна ягода, природний антибіотик і протираковий народний засіб, високо цінується і затребувана на ринку. За вмістом вітамінів і мікроелементів їй немає рівних. Лідерами виробництва журавлини вважаються сша, канада, чилі і білорусь.

Коли і де збирають журавлину

Час її дозрівання і збору починається у вересні і дуже розтягнуто за термінами. Показником стиглості є темно-червоний колір ягоди. З початку вересня і до самого снігу,коли достигає журавлина, її можна збирати в лісах і на присадибних плантаціях.

Унікальність диво-ягоди і в тому, що її можна зривати зеленої, і вона протягом деякого часу дозріває самостійно. Але, навіть якщо ягоди «пішли під сніг», продовжити збір можна рано навесні. Тільки потрібно бути дуже обережним, так як після розморожування ягода стає м’якою і легко лопається.

відео про журавлину

Ця рослина любить вологу і кислі грунти. У природних умовах знайти багато журавлини під час її збору можна в низинах біля боліт і озер, на схилах ярів, в хвойних лісах. Якщо ви набрели на зарості моху сфагнуму, грибні місця, знайте, десь поруч росте журавлина.

Листочки у рослини дрібні, зверху вощені, знизу сріблясті, овальні, закруглені. Ягоди виглядають як розсип дрібних намистин червоного кольору, всередині соковиті. Вибирайте ягоди рівномірно і повністю пофарбовані, це найбільш зрілі, а значить, і найбільш корисні. Зеленуваті залиште до наступного разу або складайте в окрему тару для подальшого дозрівання.

Збір журавлини - кожну ягідку в кузовок

Ця рослина любить вологу і кислі грунти

Ручний збір журавлини

Процес ручного збору журавлини трудомісткий. Рослина килимом стелиться по грунту, нерідко килим цей багатоярусний. Коли достигає журавлина, збирачеві потрібно тривалий час перебувати навпочіпки, розгрібаючи зарості руками. Чи не швидке це справа-наповнити відерце дрібними ягідками, особливо, якщо це журавлина болотна.знавці кажуть, що особливий смак набуває вона після першого заморозка, стає більш солодкою і ароматною.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Збір журавлини - кожну ягідку в кузовок

Багато хто вдається до збору ягід за допомогою спеціальних скребків. Але такий метод по відношенню до рослин вважається жорстоким, так як іноді висмикуються пагони разом з корінням. У багатьох районах і заповідних зонах журавлину дозволяється збирати тільки руками, і закріплено це на законодавчому рівні.

Найкраще збирати журавлину сухою. Так у неї більше шансів зберегтися. З огляду на цей факт, виходьте за ягодою в середині дня, після того як випарується роса. Також не слід здійснювати збір в дощ.

Збір журавлини - кожну ягідку в кузовок

Багато хто вдається до збору ягід за допомогою спеціальних скребків

Домашню плантацію можна прибирати навіть взимку, якщо ви прикрили її нетканим матеріалом до випадання снігу. Але це не стільки від морозу, скільки від снігу. У снігу, погодьтеся, ритися не дуже то зручно. А ось скачаєте частина укривного матеріалу, струсивши з нього сніговий покрив, і можна легко і швидко назбирати банку свіжої ягоди і подати її прямо до столу. Чи це не диво! ось така вона, ця дивовижна журавлина, ягода-богатир: і сама морозу не боїться, і інших здоров’ям щедро обдарує.

Промисловий збір журавлини

Спритні американці, які культивують журавлину вже більше 200 років і продають її по всьому світу, придумали свій незвичайний промисловий спосіб збору цієї ягоди, який застосовують вже і в європі.

Збір журавлини - кожну ягідку в кузовок

Ягоди журавлини мають порожнечі, тому легше води, вони спливають, але ще тримаються на плодоніжках

  1. великі плантації влаштовують в так званих чеках, спеціально виритих в торфовищах котлованах.
  2. коли настає період масового збору, котлован заливають водою.
  3. ягоди журавлини мають порожнечі, тому легше води, вони спливають, але ще тримаються на плодоніжках.
  4. потім спеціальна установка пускає по котловану хвилю. Ягоди відриваються і плавають на поверхні.
  5. залишається великими ситами стягнути їх в одне місце і за допомогою транспортера завантажити на машину.

Білорусь за обсягами вирощування журавлини в світі займає четверте місце. Технологія збору набагато простіше, ніж у американців. Спочатку найбільшу ягоду збирають вручну, вона йде на експорт. Потім плантація заливається водою і по ній проходять спеціальні комбайни, які зривають ягоду. Далі збір закінчується, як зазвичай-стягуванням ягоди в одне місце за допомогою спеціальних мереж і навантаженням.

відео про збір журавлини в сша і канаді

У канаді в період золотої осені щорічно проводять фестиваль журавлини.  у спеціальних вагончиках учасників свята привозять на плантації, проводять екскурсії, надають можливість сфотографуватися в морі журавлини, покататися на вертольоті, придбати свіжу ягоду, журавлинні свічки, сушену журавлину, журавлинний соус, журавлинне винне желе, покуштувати журавлинного вина і повеселитися.