Диня — огірок медовий або все-таки ягода?

8

Диня-одна з найдавніших сільськогосподарських культур, від природи їй властиво біологічну своєрідність, а великими і виключно смачними плодами її наділила людина, вирощуючи протягом тисячоліть.

Яке воно-рослина диня звичайна?

Диня - огірок медовий або все-таки ягода?

На фотографії диня

Cucumis melo з роду огірок сімейства гарбузові-диня столова або звичайна, за життєвим циклом і будовою стебла відноситься до однорічних трав, за специфікою вирощування — до баштанним культурам. Гарбуз, кавун, люфа (мочалка) – її близькі родичі, огірок – найближчий. Стебло цієї сланкої трави галузиться і виростає до 2 – 4 м в довжину, закріплюючись у міру відростання на зустрінутих опорах за допомогою вусиків. Добре розвинена коренева система поширюється до метра в глибину і до 2-х метрів в сторони. Розвиток стебла молодого рослини сповільнюється у віці 4-5 днів, до тих пір, поки не відросте досить потужний корінь.

Невибагливою цю культуру не назвеш. Для нормального розвитку і повноцінного плодоношення с. Melo потребує хорошого освітлення, сухому повітрі, помірному поливі, добривах і температурі 25 – 30 – 38 °с.вона цілком посухостійка, але недолік вологи позначається на якості плодів. Велика поверхня листа, відповідно-висока випаровуваність не дозволяє рослині більш успішно протистояти нестачі води. Грунт потрібно легка або среднесуглинистая, родюча, з нейтральною реакцією.  засоленість грунту рослина не переносить. Для зон з більш прохолодним кліматом виведені сорти, менш вимогливі до тепла, але при цьому і менш цукристі.

відео про користь і шкоду дині

Великі жовті чоловічі і жіночі квіти утворюються на одному і тому ж рослині. Жіночі розквітають на 10-12 днів пізніше, ніж чоловічі, і розташовуються на стеблах другого і третього порядку, відповідно, і плоди після запилення комахами формуються там же. Іноді утворюються гермафродитні квітки, з них розвиваються повноцінні плоди. Вага зрілих тиквин кукумис мело варіює у різних сортів і підвидів від 200 г до 16 кг, відомі 20-ти кілограмові рекорди. У ранніх сортів буває до 7 плодів на одній рослині, у пізніх – 2 – 3. У чималих дозах містяться вітаміни групи b, е, рр4, аскорбінова кислота (вітамін с), з мікроелементів багато калію, натрію, присутні фосфор, марганець, цинк та інші. У плодах — до 90% води, цукрів зазвичай близько 7%, у деяких сортів — до 18%. Невідомо значення видової назви-c. Melo, може бути, це спотворене с. Mella – «огірок медовий»?

Численні сорти солодких кукуміс об’єднані в підгрупи. Адани і кассаби адаптовані до клімату середньої смуги росії, дуже теплолюбні хандаляки, зарди, амері вирощують в середній азії. Група оригінальних ананасних сортів з червонуватою м’якоттю сильно відрізняється по виду від інших melo завдяки бородавчасто-ребристої поверхні. Так звані вірменські огірки-вузькі, змієподібної форми, виростають до півметра в довжину. Одним з кращих багато цінителів вважають популярний узбецький сорт мірзачульскій або торпеда, з вишуканим смаком і ароматом, дуже соковитий, до того ж досить лежкий і придатний до перевезення.

Диня - огірок медовий або все-таки ягода?

На фото диня сорту «торпеда»

Диня-це овоч, ягода або фрукт?

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Диня - огірок медовий або все-таки ягода?

Безумовно не фрукт! з тієї причини, що фруктами ми називаємо їстівні соковиті плоди, які ростуть на деревах або кущах. Їстівні плоди трав називаються овочами, з цієї точки зору диня це овоч. Однак, явно нетиповий, занадто солодкий, соковитий, з характерним для фруктів особливим ароматом, тому в кулінарії її називають десертним овочем. На підтвердження можна додати її близьку спорідненість з огірком, приналежність якого до овочів ні у кого не викликає сумнівів. У деяких країнах, наприклад, в японії вирощують несолодкі сорти c. Melo і використовують їх саме як овочі.

Вірно твердження про те, що диня це ягода, але і тут не все просто. У звичайному, життєвому сенсі прийнято вважати ягодами соковиті плоди певного, невеликого розміру, незалежно від того, їстівні вони або отруйні, ростуть чи на деревах, травах або кущах. Нелегко погодитися з тим, що величезні баштанні культури – теж ягоди, багатьом це здається непорозумінням або забавним парадоксом.

Диня - огірок медовий або все-таки ягода?

Фото дині

Проте, з позицій ботаніки, в якій поняття «ягода» має точне наукове визначення, це дійсно так, плоди всіх баштанних культур – ягоди, але знову ж таки, нетипові, звані ложноягодами, і ще для них є спеціальна назва – тиквіна. Відповідно до визначення, тиквіна має соковитий в зрілому вигляді околоплодник, утворений з нижньої зав’язі і безліч насіння, покритих щільною захисною шкіркою. Відрізняється тим, що насіння набагато більше, ніж в типовій ягоді, а околоплодник ділиться на три шари.

Щоб розміри гігантської ягоди все-таки не бентежили, потрібно врахувати, що такий її зробила людина, витративши не одне тисячоліття наполегливої праці. Багато дикорослі родичі великої солодкої cucumis — не крупніше сливи, ймовірно, її предки були приблизно такими ж. Отже, диня це десертний овоч в повсякденному сенсі, і вона ж – помилкова ягода за науковою класифікацією плодів.

Де батьківщина дині?

Як фахівцям вдалося визначити, з якого регіону бере початок ця сільськогосподарська культура, якщо вона настільки давня, що присутня в єгипетських зображеннях, зроблених близько шести тисяч років тому? центр походження всякого культурного рослини шукають там, де росте в дикому вигляді безліч споріднених форм, добре пристосованих до місцевих умов і представляють широке розмаїття ознак. У нашому випадку це два основних регіони: північна африка і північно-західна індія.

Диня - огірок медовий або все-таки ягода?

Фотографія дині

Прямі предки, від яких походять сучасні сорти c. Melo, в природі не знайдені. Але в багатьох регіонах, особливо в названих центрах походження, існує безліч напівкультурних і диких, так званих бур’яно-польових, представників роду. Вони дрібні, з низьким вмістом цукру, багато за смаком схожі на огірок. Жителі індії та африки вживають їх в їжу, і вже в давнину навчилися вирощувати, але, відповідно до загальної закономірністю, інтенсивна селекція в цих місцях не проводилася, там, де був достаток диких видів, в цьому як би не було необхідності.

Тому батьківщиною культурних сортів cucumis melo можна вважати ті центри, в яких вони сформувалися в сучасному вигляді, сильно відрізняються від диких індійських і африканських предків. Поступовим окультурюванням напівсолодких вихідних форм займалися жителі афганістану, іраку, ірану, середньої і малої азії – регіонів, які є сусідами з центрами походження, мають відповідний клімат і вже в стародавні часи володіли високою культурою зрошуваного землеробства.

відео про корисні властивості дині

Хлібороби цих місць, освоївши вирощування перспективних для селекції напівкультурних форм, удосконалювали їх протягом століть і досягли чудових результатів. В даний час кращі сорти cucumis melo, створені також і на науковій основі, вирощуються саме в цих регіонах. Наприклад, на території узбекистану зареєстровано 38 районованих і 113 рідкісних місцевих сортів, кожен з яких по-своєму гарний.