Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

115

Абрикос фаворит відноситься до сортів пізнього терміну дозрівання. Відрізняється невибагливістю у догляді, скороплідністю і регулярними врожаями. Плоди цінуються за високі смакові якості, сильний аромат і привабливий зовнішній вигляд.

Зміст

  • Опис абрикоса фаворит

    • Таблиця: переваги і недоліки сорту
  • Правила посадки рослини

    • Оптимальний час і місце
    • Як вибрати саджанці?
    • Як підготувати ділянку?
    • Покроковий процес висадки

      • Відео: посадка абрикоса і догляд за ним
    • Чи потрібно запилення?

      • Фотогалерея: можливі запилювачі для фаворита
  • Особливості догляду за абрикосом

    • Обрізка

      • Відео: як обрізати абрикос?
    • Полив
    • Підгодівля
    • Підготовка дерева до зими
  • Можливі проблеми та їх вирішення

    • Таблиця: профілактика і лікування хвороб

      • Фотогалерея: як проявляються недуги?
    • Таблиця: шкідники і заходи боротьби з ними

      • Фотогалерея: які комахи атакують абрикос?
  • Як збирати, зберігати і використовувати урожай?
  • Відгуки садівників

Опис абрикоса фаворит

Абрикос фаворит — дерево помірної сили росту. Висота дорослої рослини — 3-4 м, крона среднераскидистая. Однорічні пагони гіллясті, без опушення, блискучі, коричневого забарвлення. Кора на старих стовбурах сіро-бура і з поздовжніми тріщинами. Листова пластинка середнього розміру, витягнутої форми із загостренням на кінці, край зубчастий. Черешок тонкий, квітки білі, середнього розміру (діаметр — 2,8–3 см). Останні розпускаються до появи листя.

Фаворит виділений в 2000 році селекціонером л.а. Крамаренко. Оригінатор сорту-головний ботанічний сад. У 2004 році фаворит включений в держреєстр по центральному регіону. Він є одним з кращих для вирощування в підмосков’ї.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Дерево абрикоса сорту фаворит досягає 3-4 метрів у висоту

Плоди абрикоса сорту фаворит великі, середня вага — 30 г.форма округла, поверхня нерівна, опушення незначне. Забарвлення помаранчевий з яскраво вираженим рум’янцем. М’якоть яскраво-оранжевого кольору, текстура у неї щільна і соковита. Кісточка маленька, при цьому вона з легкістю відділяється від м’якоті.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Плоди сорту фаворит великі і апетитні

Таблиця: переваги та недоліки сорту

преімуществанедостаткіскороплодностьпозднее созреваніехороший товарний попит в регулярній обрізці і проріджуванні кронивисока морозостойкостьзавісімость якості плодів від погодних условійсамоплодностьхорошая транспортабельність

Правила посадки рослини

Оптимальний час і місце

Абрикос — світло — і теплолюбна культура, тому висаджувати дерево у відкритий грунт найкраще ранньою весною (на початку квітня). При посадці в цей період саджанець краще вкорениться, а ризик пошкодження деревця заморозками зменшиться. Осіння посадка менш сприятлива.

Для вирощування абрикоса підходять південні сторони ділянки з вільним доступом сонячного світла. Дерево можна висаджувати уздовж огорожі або поблизу будівель. Головна вимога-ділянка повинна бути захищена від північних і північно-східних вітрів, протягів.

Для кращого вкорінення молоде деревце можна захистити з північного боку невеликим щитом, пофарбованим білилами. Така конструкція буде добре відображати сонячні промені і запобіжить обмерзання саджанця.

Абрикос відмінно розвивається і плодоносить на невеликих схилах і піднесених ділянках. Не слід висаджувати дерево в низинах і в місцях з постійними підтопленнями. Рівень грунтових вод не повинен бути вище 3-4 м.

Поживний склад і структура грунту також мають значення. Для абрикоса фаворит підходять легкі родючі грунти: супіщана, суглинки і легкі суглинки. Оптимальна кислотність-нейтральна або слабокисла, рівень рн — 6-7. Грунт повинен добре пропускати воду і повітря. Чи не підходять піщані і глинисті ділянки. На нерошаемом чорноземі дерево пізно вступає в плодоношення, дає нерегулярний і убогий урожай.

Хорошими сусідами для абрикоса будуть старі груші, клен, дуб, ясен. Це дерева з розвиненою і глибокою кореневою системою. На ділянках з такими рослинами абрикос зазвичай завжди приживається.

Як вибрати саджанці?

Здоровий саджанець-запорука успішного вкорінення, розвитку міцного дерева і рясного врожаю. Тому купувати посадковий матеріал найкраще в спеціалізованих магазинах або розплідниках. Саджанці, які пропонують на ринках, не завжди хорошої якості. Купівля деревця в інтернет-магазині-це теж не найкращий варіант. Навіть якщо продавець надає якісні саджанці, вони можуть пошкодитися при пересиланні.

При покупці посадкового матеріалу слід врахувати наступне:

  1. зовнішній стан стовбура і гілок. Вони повинні бути рівними, з гладкою корою без ран, пошкоджень і зморшок. Для вирощування в кліматичних умовах підмосков’я бажано вибирати саджанці на штамбообразователях. Для підщепи використовують морозостійкі і не подпревающие плодові культури: сливу, абрикос, аличу, персик. Також підійде мигдаль. Таким чином підвищують морозостійкість і посухостійкість абрикоса. Найбільш посухостійкий абрикос, щеплений на мигдаль, трохи менше-на персик і абрикос. Найнижчий показник посухостійкості у абрикоса, щепленого на сливу або аличу.
  2. розвиненість кореневої системи. Корінці повинні бути без пошкоджень. Неприйнятно наявність засохлих і підмерзлих ділянок.

Для посадки вибирають однорічні або дворічні рослини. Вони можуть бути як з відкритою, так і з закритою кореневою системою.

Саджанці, які продаються в контейнерах, набагато краще приживаються і раніше вступають в період плодоношення.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Вибирайте саджанці з рівним, добре сформованим штамбом

3. Як підготувати ділянку?

Найкраще провести підготовку ділянки за рік до висадки абрикоса. Так як в підмосковному регіоні частіше зустрічаються садові ділянки з однокомпонентним грунтом, його слід структурувати. Для цього викопують посадковий котлован діаметром близько 80 см і глибиною 70 см.його розмір можна збільшити, якщо грунт на ділянці не збагачена поживними речовинами. Чим бідніше грунт, тим більше повинна бути яма. Дно її треба засипати дренажем. Це може бути керамзит, великий гравій або бита цегла.

Для котловану готують грунтову суміш, що складається з глини, торфу, піску, взятих в пропорції 1:1:1. Також додають:

  • 500-700 г вапна (пушонки) або деревної золи;
  • 15-20 кг органічних добрив (компосту або перегною);
  • 500 г суперфосфату;
  • 100 г калійної солі.

Зверху посадковий котлован засипають шаром чистого грунту.

Другий варіант підготовки ями — за 2 тижні до посадки саджанця абрикоса. Викопаний грунт змішують з:

  • 10 кг перепрілого гумусу;
  • 350 г суперфосфату;
  • 70 г калійної солі;
  • 350 г деревної золи.

При такій підготовці не можна додавати свіжу органіку і аміачні добрива, так як вони можуть спалити кореневу систему, в результаті чого саджанець загине.

Покроковий процес висадки

Перш ніж приступити до посадки, слід обрізати всі підсохлі або пошкоджені корінці. Оновлювати зріз раніше обрізаних коренів не треба. Коріння саджанця умочують в грунтову бовтанку. Її готують безпосередньо перед посадкою: родючий грунт розводять водою до стану густої сметани. Також можна додати в суміш гетероауксин (0,1 г на 10 л води). Це засіб стимулює утворення коренів і сприяє кращому розвитку молодого дерева.

  1. у підготовленому місці викопують яму діаметром і глибиною близько 0,8 м.
  2. на дні роблять невеликий горбок із землі.
  3. на відстані 10 см від центру вбивають кілочок.
  4. у центр ями поміщають саджанець. Коріння акуратно розправляють на горбку. Коренева шийка повинна бути вище рівня ями на 4-6 см.
  5. засинаючи яму, саджанець періодично струшують. Це необхідно для заповнення землею всіх пустот. Грунт в ямі акуратно втоптують ногою.
  6. підв’язують саджанець до кілочка шпагатом.
  7. формують лунку діаметром 40 см.по краю роблять земляний валик.
  8. поливають рослину 15-20 л чистої води. Занадто холодну рідину використовувати не можна.
  9. лунку мульчують сухою землею, торфом або деревною стружкою.

У перший місяць після посадки потрібно стежити за вологістю грунту. Не можна допускати пересихання землі.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Посадка саджанця на деякій височині поліпшить умови проживання його кореневої системи

Відео: посадка абрикоса і догляд за ним

Чи потрібно запилення?

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Фаворит відноситься до самоплодним сортам, тому додаткових запилювачів не вимагає. Однак багато садівників радять для гарної зав’язі висаджувати дерево поруч з такими сортами абрикоса, як царський, монастирський, лель.

Фотогалерея: можливі запилювачі для фаворита

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родиниврожайність монастирського дуже висока, плоди при цьому досить великіАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родинисорт лель відрізняється високою морозостійкістюАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родиниплоди сорту царський відрізняються хорошою лежкістю
Бур’яни і періодично розпушувати грунт.

Обрізка

Обрізати абрикос найкраще навесні. Осіння процедура може послабити дерево, особливо якщо сезон холодний і дощовий.

У перші роки проводять формуючу обрізку. Найчастіше для крони вибирають розріджено-ярусну форму. В цьому випадку відрощують 5-7 гілок першого порядку з інтервалом розташування 35-40 см.

  • на наступний рік після посадки обрізають всі гілки, розташовані на рівні 90 см від землі. Спочатку вкорочують удвічі дві ті, які розташовані уздовж основного ряду. Потім інші гілки вирізують дощенту, по камбіальне кільце. На рівні 20-25 см вище основних гілок залишається тільки провідник. В кінці літа видаляють неосновні гілки і ті, які ростуть під гострим кутом.
  • на другий рік виробляють закладку другого ярусу. На рівні 35-45 см від першого розгалуження формують другий порядок. Інші гілки звертають в обростають. Маленькі однорічні гілочки не обрізають, а однорічні пагони, довжина яких 60 см і більше, вкорочують наполовину. Центральний провідник зменшують на 25 см вище останньої гілки.
  • на наступний рік формують новий ярус за такою ж схемою.

Після формування крони виконують санітарну і проріджують обрізку. Видаляють сухі, зламані гілки, а також пагони, що ростуть вертикально і вглиб крони.

Якщо щорічні прирости не перевищують 15 см, необхідна омолоджуюча обрізка. Проводять сильне проріджування крони, вирізаючи гілки, загущающие її, а також зростаючі вглиб, старі, сухі і перехрещуються.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Потрібно пам’ятати, що сильна формує обрізка абрикоса може затримати початок плодоношення

При обрізанні слід використовувати гострий садовий інструмент і драбину. Всі зрізи, діаметр яких перевищує 1 см, потрібно обробити садовим варом.

Відео: як обрізати абрикос?

Полив

Абрикос відноситься до культур з потужною і глибокою кореневою системою, тому він здатний отримувати необхідну вологу з нижніх шарів грунту. При нормальних погодних умовах проводять чотири основних поливу:

  • у квітні;
  • у травні;
  • на початку липня;
  • у жовтні (вологозарядковий).

Зрошення здійснюють за допомогою крапельної зрошувальної системи або через кільцеві канавки. Норма води для однорічного дерева — 15-20 л, дворічного — 2 відра, трирічного — 3 відра (далі норма збільшується). При кожному поливі потрібно зволожувати грунт на 30-40 см в глибину. Для влагозарядкового поливу потрібно 50-60 л води на 1 кв. М приствольного ділянки.

Після будь-якого поливу лунку необхідно замульчувати сухою землею, хвоєю або деревною стружкою.

Підживлення

Підгодовувати абрикос сорту фаворит починають після першого плодоношення. Добрива вносять щорічно. Необхідну норму ділять наполовину: першу частину додають в грунт ранньою весною, другу — після збирання врожаю. Органічними добривами абрикос підгодовують один раз в три роки.

Норму розраховують залежно від віку рослини:

  • 2-3 рік: перегній — 10-15 кг, суперфосфат — 120 г, аміачна селітра-55 г, калій хлористий-50 г;
  • 4-5 рік: перегній — 30 кг, суперфосфат — 200 г, аміачна селітра-100 г, калій хлористий-60 г;
  • 6-8 рік: перегній — 50 кг, суперфосфат — 215 г, аміачна селітра-110 г, калій хлористий-130 г;
  • 9 років і старше: перегній-80 кг, суперфосфат — 830 г, аміачна селітра — 320 г, калій хлористий — 250 г.

Добрива розподіляють рівномірно на околоствольном ділянці і присипають шаром чистої землі (7-10 см).

Підготовка дерева до зими

Щоб дерево не постраждало від низьких температур, зимових вітрів і снігу, необхідно підготувати його до зимівлі. Для цього слід:

  1. побілити восени штамби і підстави скелетних гілок гашеним вапном або садовими білилами.
  2. замульчувати пристовбурні ділянку тирсою, торфом або ялиновим ялиновим гіллям.
  3. крону молодих дерев обв’язати мотузкою.
  4. якщо зими холодні, сформувати над деревом конус з садового укриття або спанбонду. Його підстава присипати піском або землею.
  5. для захисту від зайців стовбури дерев обмотати нейлоновою тканиною або садовою сіткою.
  6. щоб дерева не пошкодили гризуни, розставити в саду спеціальні пастки з наповнювачами.

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родини

Вапняний розчин для побілки необхідно використовувати день приготування, тому як в процесі зберігання він втратить основні властивості

Для мульчування не можна використовувати опале листя, солому і сіно. Як кріплень не застосовують дріт і інші вироби з металу.

Можливі проблеми та їх вирішення

Сорт фаворит має високу стійкість до всіх шкідників і хвороб кісточкових плодових дерев. Однак недотримання агротехніки може викликати деякі хвороби і спровокувати появу шкідливих комах.

Щоб виключити опік дерева, обробку хімічними засобами не можна проводити в жарку і вологу погоду.

Таблиця: профілактика і лікування хвороб

заболеваніехарактер поразкапрепарати для борьбипрофілактіческіе заходамоніліозпоражает квітки, листя, пагони і плоди. Спочатку страждають квітки. Тонкі і молоді пагони всихають повністю, на більш товстих з’являються тріщини.фаза»зелений бутон»: бордоська рідина 3%.

  1. обприскування рослини 5% розчином сечовини ранньою весною.
  2. прибирання опалого листя.

під час цвітіння: препарат тельдор (8 г на 10 л води).після цвітіння: хорус (3 г на 10 л води).клястероспоріозпроявляється наявністю бурих плям, які з часом призводять до появи на листках дірок. Пагони покриваються круглими плямами, які розтріскуються і викликають камедетеченіе.на початку розпускання бруньок: розчин карбаміду 5%.

  1. обрізка і спалювання уражених гілок.
  2. обробка дерева 1% розчином мідного купоросу після опадання листя.

фаза «рожевий бутон»: хорус (3 г на 10 л води).обприскувати кожен місяць в період вегетації розчином мідного купоросу (100 г порошку розводять в 10 л мильного розчину).гоммоз (камедетеченіе)на стовбурі і гілках з’являються прозорі склоподібні освіти, засохла камедь.протягом сезону обробляти рани на корі садовим варом і дезінфікувати їх мідним купоросом (100 г порошку на 10 л мильного розчину).

  1. при обрізанні використовувати гострий інструмент і замазувати зрізи садовим варом.
  2. уникати механічних пошкоджень кори дерева.

Фотогалерея: як проявляються недуги?

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родиниуражені клястероспоріозом ділянки незабаром засихають, лист стає дірчастимАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родиникамедетеченіе найчастіше проявляється на деревах, пошкоджених в результаті несприятливої зимівлі або вже уражених клястероспоріозом, моніліозом та іншими захворюваннями кісточкових культурАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родинирозвитку моніліозу сприяє весняна сира погода

Таблиця: шкідники та заходи боротьби з ними

шкідникхарактер ураженнязасоби боротьбипрофілактичні заходаслівова плодожерка відкладають яйця на плоди. Розвиваючись, гусениця вгризається в м’якоть і пошкоджує ядро кісточки.ознаки: червиві абрикоси, на плодах видно крапельки камеді.до цвітіння:карбофос (60 г на 10 л води).обробка рослини в квітні 3% розчином карбаміду.у період вегетації: золон (10 мл на 5 л води).тлямелкие комахи висмоктують сік з листя. Вони деформуються, скручуються і засихають. Різко знижується продуктивність дерева.до розпускання бруньок: нітрафен (300 г на 10 л води).дотримання агротехніки.у період розпускання бруньок: карбофос (60 г на 10 л води).златка чернаяжуки пошкоджують кору, перегризають черешки листя і вигризають бруньки. Личинки пошкоджують коріння.в середині червня обприскують крону, стовбур і грунт під деревом препаратом карбофос (200 г на 10 л води).

  1. регулярне зрошення.
  2. прибирання з ями залишків коренів дерев і чагарників перед посадкою.
  3. видалення порослі аличі, якщо вона росте поруч.

Фотогалерея: які комахи атакують абрикос?

Абрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родиниякщо на абрикос напала златка чорна, на пошкоджених ділянках стовбура утворюються вдавлення, кора зсихається і розтріскуєтьсяАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родинипагони, пошкоджені попелиць, викривляються, а листя хаотично скручуються, набуваючи неправильні формиАбрикос фаворит-солодкі і соковиті плоди для всієї родинипошкоджені гусеницями сливової плодожерки плоди загнивають і опадають, знижуючи кількість врожаю

Як збирати, зберігати і використовувати урожай?

Фаворит-скороплідний сорт. Плодоносить він на 3-4 рік після посадки. Дозрівання плодів починається в серпні і триває до кінця вересня. Якщо влітку стояла холодна і дощова погода, велика частина абрикосів може не визріти і залишитися на гілках недозрілими. Середня врожайність дерева — 18-23 кг

В холодильнику плоди зберігають в герметичних паперових пакетах або пластикових контейнерах. В таких умовах абрикоси зберігають свіжість протягом 6-8 днів. При температурі 0-1 градусів і вологості 85-95% плоди зберігаються 30-40 днів. При більш тривалому зберіганні руйнується структура м’якоті. В цьому випадку абрикоси фасують в невеликі пластикові або дерев’яні ящики (не більше 4 кг).

Плоди можна зберігати і в замороженому вигляді протягом 3-5 місяців. Перед заморожуванням кісточки видаляють.

Абрикоси фаворит придатні для сушіння. Сухофрукти можна готувати природним способом або обробляти плоди в сушильних шафах або духовці.

Абрикоси вживають у свіжому вигляді і використовують для приготування закруток. З них можна готувати повидло, варення, мармелад, компот і конфітюр. Також свіжі плоди годяться для начинки пирогів, десертів, застосовуються в якості інгредієнта фруктових салатів.

Середній. Деревце навесні було все в цвіту, але влітку дозрів тільки один плід (смачний), а на початку вересня сильним вітром його зламало майже біля самої землі, залишився пеньок сантиметрів 20-30. При найближчому розгляді деревина в центрі стовбура виявилася помітно підмерзлої.

Aprel

Http://www.websad.ru/archdis.php?code=707723

Ділюся спостереженнями про зимостійкості деяких сортів абрикоса, що мають поширення в московському регіоні. У 2012 році на ринку були придбані саджанці сортів фаворит і водолій і висаджені на ділянці. Зиму 2012/13 року вони перенесли непогано: фаворит незначно підмерз, а водолій не підмерз зовсім. Зима 2013/14 року завдала по цих двох сортах важкий удар: у фаворита вимерзла майже вся крона, а у водолія — частина її. Влітку дерева частково зуміли відновити крону, але зимостійкість їх викликає сумніви.

Gartner

Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=880&start=1575

Підмосков’ї — це та ж 4 кліматична зона, але там зима йде на 20 днів пізніше і приходить на 20 днів раніше, тому той же абрикос фаворит не визріває іноді. Сорти для підмосков’я відомі, як і прізвища тих, хто їх виводить — сорт царський, фаворит та інші. Прищепив фаворит цього року, незважаючи на його дрібну вагу, на смак 5,0 клюнув за одними даними, за іншими — 4,5.

Peappl

Http://vinforum.ru/index.php?topic=1648.0

Сорти крамаренко не все встиг довести до плодоношення, але зіткнувся з втратою щеплених пагонів після перших плодоношень: альоша, айсберг, фаворит. Напрошується висновок, що абрикосу потрібно тривалий час на відновлення після плодоношення до заморозків.

Віктор 55

Http://vinforum.ru/index.php?topic=1648.0