Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

11

Капуста брокколі має репутацію примхливого овоча. І якщо ви зважилися вирощувати цей вид капусти самостійно, то треба знати і про те, як правильно визначити час зрізання дозрілих головок цього корисного овоча. Вони повинні бути ні недостиглими, ні перезрілими.

Коли зрізати головку капусти брокколі

Щоб отримати смачний і корисний продукт, важливо зрізати його вчасно.

Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

Головки брокколі важливо зрізати вчасно

Терміни

Терміни готовності капусти брокколі до зрізання в кожному регіоні свої. Стиглість настає в залежності від сорту на 75-110-й день з моменту появи сходів. Найчастіше починає дозрівати брокколі вже в середині серпня. Але так як цей процес відбувається поступово (після зрізання центрального суцвіття починають рости бічні пагони, які знаходяться в пазухах листків), то весь процес збору врожаю може розтягнутися до жовтня.

Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

Важливо не упустити момент готовності до зрізання

Визначаємо стиглість суцвіть

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

Готовністю до зрізання можна вважати той момент, коли зелені бутончики, з яких складається суцвіття брокколі, вже зібрані в щільний пружний качан, але ще не почали розпускатися. Якщо ж замість бутончиків з’явилися жовті квіточки-час зрізання втрачено.

Щоб не пропустити момент готовності до зрізання, посадки краще переглядати кожні 2-3 дні. Звичайно, зробити це простіше, якщо ви не живете в місті, коли ваша брокколі росте на дачній ділянці.

Готової в зрізку можна вважати брокколі, якщо:

  • вага суцвіття не менше 250 г, діаметр головки — не менше 10 см (приблизно величиною з долоню);
  • бутони в центрі головки більші, ніж бічні;
  • суцвіття має темно-зелений колір, бутони не розкриті;
  • суцвіття щільні і пружні, але не дуже тверді, що визначається шляхом їх легкого здавлювання.

Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

Якщо у суцвіття з’явилися жовті квіточки, брокколі перезріла

Відео: коли зрізати капусту брокколі

Правила зрізання

  1. зрізають брокколі рано вранці або ближче до ночі, в момент вечірньої роси. Це дасть можливість отримати більш соковиті суцвіття.
  2. за допомогою гострого ножа роблять косий зріз, намагаючись при цьому не пошкодити листя, розташовані на стеблі нижче, тому що з їх пазух пізніше будуть рости нові суцвіття.
  3. першим зрізають верхнє центральне суцвіття.
  4. бічні суцвіття зрізають у міру їх відростання, вони менше за розміром, але не відрізняються за смаком і поживності.

Брокколі дозріла: визначаємо час зрізання

Зрізати брокколі краще рано вранці

Сама я, на жаль, брокколі не вирощувала. Тому можу поділитися тільки думкою з приводу її вживання. Хороший найпростіший варіант: варена або тушкована брокколі з додаванням невеликого шматочка вершкового масла. А як гарнір-брокколі, розділена на невеликі суцвіття, обсмажені в клярі.

Відгуки

Нічого вже не розростеться, раз зацвіло. Є треба, поки найбільші бутони ще не розкрилися. Брокколі хороша тим, що після зрізання центрального суцвіття вона з пазух дає другий урожай. Він менше, звичайно, але отримувати його можна довго.

Ann

Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=9565

А гусениці брокколі теж люблять 🙂 дивись уважніше, вони під колір капусти. У мене брокколі на повному сонці швидко зацвітає, а прикрита від полуденного сонця видає дуже пристойні головки, та й другий урожай хороший. Це єдиний овоч, за яким дивиться чоловік :о) він її сирої їсть.

Людмила-москва

Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=9565

Вийде такий великий букет. Коли суцвіття почнуть «рихліти», можна зрізати. Але зрізати треба вибірково, і не різати зайвого — з бічних бруньок знову будуть відростати суцвіття, і так до глибокої осені. У мене перед висмикуванням в жовтні вони були близько метра зростанням і все ще намагалися розростатися. Навіть після осінніх заморозків були як новенькі. Врожайні і смачні. Тільки дуже ніжні — трохи перевариш-і»каша».

Євгенія

Http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=1059