Прогрессировать, но жёлтые участочки остались. Стараюсь регулярно опрыскивать. Поливаю по мере подсыхания земли, прочитала, что не терпит застоя воды у корней. Perfect dream Http://www.floralworld.ru/forum/index.php?topic=732.0 У меня дома 3 цикаса: огромный, средний и маленький. Самый крупный на

103

Гілочки звертають в обростають, скорочуючи їх на 1/3. Однорічні пагони, довжина яких 60 см і більше, вкорочують наполовину. Обростають маленькі гілки не вкорочують. Центральний провідник обрізають над останньою зростаючою гілкою.

Регулярна обрізка абрикоса-одна з найважливіших умов для отримання хорошого врожаю

Після того як крона сформована, і дерево почало плодоносити, слід щорічно проводити регулюючу, санітарну і проріджують обрізку:

  • вирізують на кільце гілки з кутом відходження від стовбура більше 45 градусів;
  • вирізують або вкорочують гілки, що ростуть вглиб крони, а також розташовані близько один до одного;
  • видаляють всі гілки, уражені шкідниками і хворобами, а також пошкоджені морозом;
  • при необхідності вкорочують центральний провідник.

Відновити плодоношення старих дерев можна за допомогою омолоджуючої обрізки. Її проводять восени на деревах старше 7 років. Така процедура спрямована на посилення зростання і стимулювання появи молодих гілок. Омолоджуюча обрізка полягає в проріджуванні периферійної частини крони. Обрізають скелетні і напівскелетні гілки на 5-6-річну деревину. Одночасно видаляють частини напівскелетних і обростають гілок з перекладом на бічні відгалуження. Вирізують все засохлі і загущающие крону гілки.

Важливо! всі зрізи обробляють садовим варом, охрою або сажею.

Обрізка абрикоса — відео

Правила поливу

Абрикос погано переносить посуху, але і не терпить перезволоження грунту, тому поливати його слід тільки в міру необхідності.

У період вегетації необхідно провести три основних поливу:

  • в період цвітіння;
  • в період активного росту пагонів;
  • за 2 тижні до збору плодів.

Полив проводять за допомогою систем крапельного зрошення або через канавки в пристовбурному колі. Глибина зволоження грунту-30-40 см.

Підзимовий полив здійснюють пізньої осені (за тиждень до настання заморозків). Глибина зволоження-70-80 см. Якщо грунтові води розташовані близько, грунт зволожують на 40-50 см.

Після поливу рекомендується замульчувати околоствольную ділянку.

Внесення добрив

Підживлення абрикоса необхідно проводити регулярно, так як культура дуже вимоглива до складу грунту. При нестачі необхідних компонентів знижується якість і обсяг врожаю.

Перший раз добрива вносять через 2-3 роки за умови, що дерево було висаджено в підготовлену посадкову яму.

Основні добрива:

  1. органіка. Перепрілий гній використовують один раз в 2-3 роки. Норма-5 кг на 1 м2. Курячий послід (300 г на 1 м2) вносять, перемішуючи з компостом або торфом.
  2. азот. Вносять ранньою весною: в період цвітіння, після цвітіння, після опадання зав’язі. Сечовину або селітру (35-40 г на 1 м2 пристовбурної ділянки) рівномірно розсипають на ділянці при розпушуванні або перекопуванні.
  3. калій. Вносять під час дозрівання плодів, в кінці вегетації. 40% калійну сіль (40-60 г на 1 м2) розсипають в борозенки околоствольного ділянки глибиною 25-30 см.

Щоб компенсувати дефіцит мікроелементів (марганець, залізо, бор) протягом усього сезону слід обприскувати дерева комплексними добривами (кеміра, кристалон і ін.згідно з інструкцією).

Підживлення вносять щорічно. Дози коригуються залежно від стану дерева.

Важливо пам’ятати, що надлишок азотних добрив може обпалити коріння, що призведе до загибелі дерева.

Своєчасна підгодівля абрикоса-запорука рясного і якісного врожаю

Захист від морозів

Абрикос графиня — сорт, здатний переносити досить низькі температури (до -30 градусів), але дерево схильне до підмерзання нижніх гілок і коренів, тому слід підготувати рослину до зимового сезону.

Молоді дерева вкривають конусами. Їх виготовляють з дерев’яного каркаса і обертають мішковиною, спанбондом або парусиною. Низ конуса присипають землею.

У дорослих дерев досить побілити стовбур і нижні гілки вапном, замульчувати околоствольний ділянку і обернути штамб мішковиною.

Використовувати для обертання клейонку і руберойд не можна. Під ними утворюється конденсат, який може сприяти промерзання дерева.

Захворювання та комахи-шкідники

Хвороби абрикоса графиня та способи боротьби з ними — таблиця

захворюванняхарактер ураженняперіод обробкиметоди боротьбимери профілактикимоніліоз (плодова гниль)грибкове захворювання. Вражає листя, квіти, бутони у вигляді опіків або сірих гнилих плям. Уражені гілки разом з квітками і молодим листям буріють і всихають. Пошкоджені плоди обсипаються або залишаються на дереві до весни наступного року і є джерелом подальшого зараження.весняний період, а також при виявленні ознак хвороби.

  1. обрізка і знищення уражених хворобою ділянок дерева.
  2. обробка зрізів садовим варом.
  1. осіння побілка дерев.
  2. обприскування дерев 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу, 120 г негашеного вапна на 10 л води) або фунгіцидом хорус.

фаза “зеленого конуса”.обприскування 3% бордоською рідиною.відразу після цвітіння.обприскування фунгіцидом топсин м (10 г на 10 л води на одне плодоносне дерево або 2 л розчину на молоде дерево).цитоспорозгрибковое захворювання. Вражає частини дерева, починаючи з верхівки. Квітки і листя буріють, засихають, тривалий час залишаються на дереві. На гілках уражені ділянки кори набувають жовтуватий відтінок.при виявленні ознак хвороби.ретельний огляд і видалення сухих гілок з поширеним грибком цитоспорозу щоб уникнути подальшого поширення.

  1. вирубка і спалювання дерев, заражених грибком, щоб захворювання не поширилося на інші дерева.
  2. регулярна побілка ранньою весною і восени.
  3. глибока оранка і видалення кореневої порослі.
  4. своєчасна обрізка дерев.
  5. полив в рекомендовані терміни.
  6. збір і спалювання опалого листя восени.
  7. мульчування грунту в пристовбурному колі.

фаза “зеленого конуса”.обприскування дерев 1% бордоською рідиною.дірчаста плямистість (клястероспоріоз)вражає штамб, гілки, листя і плоди. На листках з’являються округлі світло-коричневі плями, оточені червоно-бурою або малиновою облямівкою діаметром близько 2-5 мм. Через 7-15 днів плями відпадають, внаслідок чого утворюється дырчатость. У разі ураження плодів спочатку утворюються дрібні пурпурові, злегка вдавлені плями. Поступово вони збільшуються до 2-3 мм в діаметрі і приймають вигляд бородавкообразних коричневих здуття, з яких випливає камедь.при виявленні ознак хвороби.

  1. обрізка і спалювання уражених ділянок.
  2. обробка зрізів садовим варом з додаванням мідного або залізного купоросу.
  1. регулярне внесення добрив.
  2. обприскування 3% бордоською рідиною до цвітіння і 1% — після цвітіння.
  3. осіння побілка.
  4. зачистка ділянок кори, з яких виділяється камедь, гострим ножем, подальша обробка 1% розчином мідного купоросу садовим варом.

період набухання нирок.обробка дерев хлорокисью міді.

  • перед цвітінням;
  • в кінці цвітіння.

обробка дерев фунгіцидом хорус або топсин м.

Фотогалерея: хвороби абрикоса

вражаючи вже ослаблені дерева, цитоспороз викликає відмирання гілок у другій половині літа і в осінньо-зимовий періодмоніліоз особливо сильно розвивається в сиру вологу погоду навесні і в першій половині літапобачити перші прояви клястероспоріозу можна в кінці весни-початку літа
Цвітіння.обприскування дерев препаратом інта-вир.

Шкідливі комахи на фото

навесні, коли теплішає, а рослини рушають в зростання, попелиця починає посилено розмножуватися, харчуючись соками молодої зеленівтрати врожаю від сливової плодожерки досягають 40-60%гусениці глоду зимують в гніздах з пошкоджених листя, скріплених павутинками

Збір і зберігання врожаю

Дерева починають плодоносити на 3-4 рік після посадки. Сорт високопродуктивний-урожай з одного п’ятирічного дерева становить 20-30 кг.більш дорослі дерева можуть приносити до 60 кг плодів.

Абрикоси сорту графиня знімають в середині серпня. Збір врожаю проводять в кілька етапів, так як дозрівання плодів не одночасне. Абрикоси збирають вручну в пластикову або дерев’яну тару.

Якщо літо спекотне і сухе, плоди графині чисті, красиві, масою 20-25 г

Плоди графині відрізняються хорошою лежкістю. Для тривалого зберігання абрикоси збирають злегка недостиглими. Кожен плід обертають папером і укладають в ящик в кілька шарів. Можна використовувати ящики з осередками. У такій тарі вони довше зберігаються і відмінно переносять транспортування на далекі відстані, не втрачаючи зовнішню привабливість.

Плоди зберігають свіжість протягом 15-20 днів при температурі зберігання +10 ос. При температурі 0 градусів і вологості 90-95% свіжі абрикоси зберігаються 1-2 місяці. Також плоди можна зберігати в замороженому вигляді або у вигляді сухофруктів. В цьому випадку абрикоси витримують зберігання до 6-8 місяців.

Графиня-десертний сорт. Абрикоси вживають у свіжому вигляді, використовують для приготування сезонних заготовок. Особливо смачними виходять компот, джем і варення. Плоди також використовують для приготування мармеладу і конфітюру, наповнювачів десертів, начинки для кондитерських виробів і здобної випічки.